Home
 
Despre
 
Echipament
Camere
Obiective
Accesorii
Filme foto
 
Cum funcţionează ?
Diafragma
Obturatorul
Expunerea
 
Cum fotografiem ?
Reguli şi greşeli comune
Prelucrarea digitală
 
Resurse
 
Contribuţia ta
 
Contact

 

CAMERE FOTO

Există mai multe criterii în funcţie de care se împart aparatele foto. Dupa modul de vizare avem de-a face cu două tipuri – aparatul cu vizare prin obiectiv şi cel cu sistem de vizare independent.

Primul dintre ele este cunoscut sub iniţialele SLR (single lens reflex) sau, mai simplu, aparat reflex. La acest tip, printr-un sistem de oglinzi tip “periscop” imaginea care se vede prin vizor este exact cea cuprinsă de obiectivul aparatului.

La celalalt tip de aparat, câmpul obiectivului şi cel al vizorului sunt separate. Mai mult teoretic, deorece practic, datorită distanţei reduse dintre cele două puncte (vizorul şi obiectivul) planurile se suprapun suficient pentru ca diferenţa să fie insesizabilă. Doar la distanţe de fotografiere foarte mici, diferenţa dintre cele două planuri poate să fie vizibilă pe imaginea finală (câmpul cuprins de obiectiv nu coincide sută la sută cu cel cuprins prin vizor, imaginea părând un pic deplasată faţă de cum a vizualizat-o fotograful). Dar şi această eroare este atenuată de faptul că majoritatea acestor aparate sunt echipate cu obiective cu distanţă focală foarte mică (vezi explicaţia la rubrica "obiective"). Acestea sunt, în cele mai multe cazuri, aparate mai ieftine şi mai puţin performante.

Aparat de tip reflex Aparat de tip compact

După formatul peliculei folosite aparatele se împart în mai multe categorii: cel mai răspândit este formatul de 35 mm. Denumirea vine de la lăţimea filmului în format 24 mm x 36 mm. 24 şi 36 sunt lăţimea şi, respectiv lungimea cadrului iar 35 mm este lăţimea filmului din scoarţă în scoarţă (inclusiv perforaţiile pentru tractarea filmului). Dacă aveţi vreun film la îndemână, cel mai probabil este unul de 35 mm aşa că puteţi să-l măsuraţi de probă.

Mai există un format cu laturile de 6x6 cm sau chiar 6x9 cm; se numeşte format mare. Acestea sunt folosite în special de fotografii avansaţi. Este un tip de aparat cu indiscutabile calităţi şi foarte apreciat de profesionişti. Din cauza costurilor sale ridicate şi a inconvenientelor legate de procesarea acestor filme el este însa mai puţin răspândit.

Un format destul de întalnit este cel denumit APS (Advanced Photo System). Acest sistem lansat cu în urmă cu câţiva ani a avut o evoluţie controversată. Deşi a devenit destul de popular în rândul fotografilor de ocazie el nu s-a bucurat deloc de succes deosebit în randul fotografilor. Unul dintre “avantajele” pe care le aducea acesta nu era, de fapt, decât un artificiu. Aparatul destinat a folosi acest format are proprietatea că poate selecta în momentul fotografierii mai multe formate printr-o simplă apăsare de buton; de fapt, ceea ce se numeşte format panoramic este obţinut prin decuparea marginilor cadrului iniţial (în proporţie 2/3) şi mărirea porţiunii rămase şi nu prin lărgirea unghiului de câmp aşa cum ar fi normal.

Format original 2/3

Format APS.
C
bservaţi cum imaginea a fost decupată în părţile de jos şi de sus pentru a schimba proporţia.

Singurul avantaj al acestui format este preţul mai scazut în comparaţie cu formatul 35 mm.

Fară vreo performanţă, deosebită APS-ul nu a fost niciodată mai mult decât un aparat ieftin potrivit pentru fotgrafii de familie, la sfârşit de săptămână.

O altă proprietate importantă a unui aparat foto este interşanjabilitatea obiectivului. Cu alte cuvinte, pe aceeaşi cameră se pot monta mai multe obiective prin simpla înşurubare sau acţionare a unui buton. Dacă vă intereseaza cu adevarat fotografia, nu puteţi lucra decât cu un astfel de aparat.