Home
 
Despre
 
Echipament
Camere
Obiective
Accesorii
Filme foto
 
Cum funcţionează ?
Diafragma
Obturatorul
Expunerea
 
Cum fotografiem ?
Reguli şi greşeli comune
Prelucrarea digitală
 
Resurse
 
Contribuţia ta
 
Contact
 

ACCESORII

Geanta

Am citit undeva că diferenţa dintre un fotograf serios şi unul de ocazie este că primul īşi poartă īntotdeauna echipamentul īntr-o geantă specială. Iată aşadar care este accesoriul nr.1 pe care vi-l recomand. Chiar dacă o astfel geantă este destul de scumpă, dacă tot v-aţi apucat de investiţii īn această direcţie, faceţi un efort pentru că merită. Nimic nu protejează mai bine de ploaie, praf, lovituri, zgārieturi decāt o geantă specială. Dacă veţi īncerca tot felul de soluţii “alternative” gen sacoşe, rucsaci sau alte gentuţe improvizate vă veţi trezi la un moment dat cu aparatura ciobită ori zgāriată şi atunci veţi regreta că nu aţi scos din portofel pentru o geantă o sumă de 3-4 ori mai mică decāt v-ar costa īnlocuirea echipamentelor. Puteţi să va orientaţi şi către produse la māna a doua, dacă nu va permiteţi una noua. Modelel mai vechi sunt făcute şi din piele dar din ce am văzut prin magazinele de specialitate, acum nu se mai foloseşte acest material. Pereţii sunt ranforsaţi şi impermeabili.

Cānd vă alegeţi o geantă verificaţi dacă diferitele compartimente pot fi redimensionate (cam toate modelele noi permit aşa ceva); este vorba de separatoare care se prind cu velcro de pereţii interiori ai genţii. Verificaţi să fie suficient de īncăpătoare pentru tot “harnşamentul” vostru prezent şi viitor (nu uitaţi să includeţi aici şi bateriile, rezerva de filme, un mic trepied, trusa de curăţare, etc…).

Trepiedul

Un alt accesoriu de o mare utilitate este stativul (de regulă un trepied dar se poate folosi şi un monopied). Atunci cānd se folosesc timpi de expunere mai lungi de 1/30 stativul devine obligatoriu. Este acceptat că fotografierea din mānă se poate face viteze de cel mult 1/30 sau chiar 1/15 pentru cei cu mult antrenament (īn cazul unui obiectiv cu distanţă normală). La timpi ce depăşesc aceste limite cea mai mică mişcare a māinilor sau a corpului īncepe să devină vizibilă pe film. Dar odată ce v-aţi cumpărat deja un trepied nu ezitaţi să-l folosiţi ori de cāte ori este posibil deoarece numai atunci puteţi fi 100% siguri că fotografia va fi nemişcată. Mai ales dacă intenţionaţi să faceţi un tiraj de format mare (adică 15/20 cm şi peste) folosiţi trepiedul chiar şi la viteze mari de fotografiere şi veţi simţi diferenţa.

Trepiedul devine aproape indispensabil atunci cānd folosiţi un teleobiectiv. Timpii maximi pentru fotografierea din mānă sunt prezentaţi orientativ īn acest tabel:

 

Distanţa focală Timpi de expunere
100 mm 1/60 s
150 mm 1/125 s
300 mm 1/250 s

Dacă mai puneţi la socoteală şi greutatea unui teleobiectiv atunci veţi īnţelege că stativul devine indispensabil īn aceste cazuri.

Şi fiindcă tot aţi cheltuit ceva bani cu atātea accesorii, este acum aproape obligatoriu să vă dotaţi şi cu un racord pentru declanşator. Atunci cānd folosiţi trepiedul o faceţi pentru a evita mişcarea produsă asupra aparatului de apăsarea declanşatorului (printre altele). Acest lucru nu poate fi complet īnlăturat dacă nu veţi folosi un astfel de racord. Acest cablu se introduce īntr-o mufă specială (la unele aparate el se īnşurubează chiar pe butonul declanşator) iar īn capăt are un buton, acţionānd astfel ca o veritabilă telecomandă.

Trusa de īntreţinere

Echipamentul trebuie īntreţinut cu mare grijă, nu doar pentru ca este atāt de scump, ci şi pentru că de starea lui depinde calitatea fotografiilor. O trusă de īntreţinere trebuie să conţină o cārpa moale, de bumbac, de regula, foarte fină, cu care să curăţaţi obiectivul. Nu folosiţi pielea de căprioară. Este prea dură pentru lentilele foto. Materialul cu care ştergeţi lentilele trebuie să fie perfect uscat. Aveţi grijă să folosiţi tot timpul o singură faţă a cārpei, care sa nu intre īn contact cu māna dvs. fiindcă, oricāt de curat aţi fi, cu timpul, materialul se īmbibă de grăsime. Īnainte de a şterge lentila cu cārpa de bumbac, suflaţi pentru a alunga impurităţile, deoarece dacă le prindeţi sub cārpa riscaţi ca ele sa zgārie sticla. Cel mai bine ar fi să aveţi o perie speciala (un fel pensula, mai degrabă) cu care să faceţi acest lucru. Dacă pe lentilă sunt pete care nu ies prin simpla frecare uşoară, folosiţi soluţii speciale pentru curăţare. Cele destinate lentilelor de ochelari vor face treabă foarte buna. Dar nu faceţi abuz; pueţi doar o picătură, eventual direct pe cārpă, aşteptaţi să se absoarbă, şi abia pe urmă ştergeţi lentila.

Toate aceste materiale le găsiţi la un loc dacă vă cumpăraţi o trusă specială de la un magazin de specialitate.